Ez várható 2024-től az ingatlanpiacon... 2. rész

2023.08.01

Megszűnő CSOK és az átalakuló babaváró hitel!

Üdvözöllek!

Bizonyára Te is hallottad, hogy a 2024-es költségvetés átalakításához különböző intézkedéseket jelentettek be egy héttel ezelőtt, mely érinti a jelenlegi támogatási rendszereket. Ezeket szeretném Neked bemutatni két részletben.
Hála az egyik kedves partneremnek (a Bankmonitor vezető hitelszakértőjének), aki érthetően összefoglalta a lehetséges változásokat.
Folytatom az előző bejegyzést és nézzük meg mik ezek pontosan:

PIACI HATÁS
Egyszóval, a kereslet élénkülése várható.

Mi a helyzet az új építésű ingatlanokkal?
Ez talán a legfájóbb pontja a változtatásoknak, ugyanis itt bukható el a legnagyobb támogatási összeg.

Számszerűsítve 2.600.000 – 10.000.000 Ft

Azok a területek, amik kiesnek a pixisből vélhetően nagy fókuszban lesznek, kívánatosabb lehet a vásárlóknak. Itt az árképzés erősen kérdőjeles, véleményem szerint közeledve az év végéhez egyre kedvezőbb lehet.

Bár itt is még kérdés, hogy ha valaki beadja a támogatási kérelmet, de a használatbavételi engedély / hatósági bizonyítvány csak jövőre keletkezik meg, akkor adható lesz -e…

De vevői oldalról jelenleg egy racionális döntés a vásárlás előre hozása.

SZÁMOLJUNK
Nézzük meg egy példán keresztül, hogyan alakul a lakásvásárlás a jelenlegi és a jövőbeli lehetőségekkel.

A példánkban a házaspár 2 gyermeket vállal és egy 50 millió forintos lakást vásárolnak meg Budapesten.

Előrelátóak voltak és az évek során mindösszesen 2,5 M forint önerőt gyűjtöttek össze lakástakarék formájában.

Felveszik önerőnek a babaváró hitelt, 20 éves futamidőre, amivel további 10 millió tőkéjük lesz. Ennek a törlesztője 45.833 Ft lesz. Ez az összeg elegendő ahhoz, hogy az önerőt biztosítsák, hiszen fővárosban és megyeszékhelyen 20% elegendő.

Mellé 1,.430.000 Ft vissza nem térítendő támogatást igényelnek, ami párosul 10 millió forintos támogatott hitellel. Ezt 25 éves futamidővel kérik, hogy a törlesztőrészlet ne legyen több, mint 48.000 Ft.

Piaci hitelre is szükség van, ahhoz, hogy a vásárlás végbe mehessen, ezért 26.070.000 forintot Minősített fogyasztóbarát hitelből. Itt a futamidő 25 év és 10 évig változatlan kamatozású (hiszen ezt a kamatok csökkenését követően egy hitelkiváltó hitellel ki fogjuk váltani), az együttes jövedelmük 700.000 Ft. A törlesztőrészlet egyedi partneri kamattal 201.592 Ft havonta.

Így elmondható, hogy a lakáscéljuk megvalósításához a jelenlegi támogatási rendszerben ~320.833 forintot kell havonta a törlesztésre fordítani.

Nézzük ezt a 2024. januári forgatókönyvvel is:
Itt lehetne egyszerűen azt mondani, hogy nincs babaváró, és akkor nem is megy kellő önerő nélkül a vásárlás. De a példánkban 30 éves a hölgy és már van egy magzat a pocakban.

Szóval a babaváró változatlan 45.833 Ft havonta.

Azonban csak piaci hitelből tudnak vásárolni, így 37.500.000 hitelt kell felvenniük. A konstrukció egyéb paraméterei megegyeznek. Itt a törlesztőrészlet a piac szinte legjobb árazásával 289.977 forint havonta.

~335.810 forint szumma törlesztés havonta.

Valamint további kétmillió forintot elő kell teremteniük az illeték megfizetésére is, még ha azt 12 havi kamatmentes törlesztési kedvezménnyel teszik meg. Ez 166.666 Ft, így havonta a megélhetésen felül 502.476 forintot kéne a célja megvalósítására fordítani.

Valljuk be, nem életszerű :/

Tehát garantáltan a kereslet élénkülése várható, hogy a legkedvezőbb finanszírozási formában tudják a céljaikat elérni!

ÍGÉRET
Szóban ugyan elhangzott Gulyás Gergely részéről, hogy várható lesz valamilyen támogatás bevezetése, ugyanakkor nem tartom valószínűnek, hogy rövid időn belül egy újabb nagymértékű költést generálna a költségvetésbe magának a Magyar Kormány. Hiszen épp az volt most a cél, hogy faragjanak a kiadásokon, nem mellesleg ezzel a döntéssel éves szinten 65-70 milliárd forintot takarít meg az Állam.

Forrás: Juranits György

SZEMÉLYES MEGJEGYZÉS:
MI A TEENDŐ?
A CSOK-kal megvásárolható ingatlanok tulajdonosai két oldalról közelíthetik meg az előttünk álló időszakot: 

1. a kereslet növekedésével elképzelhető, hogy a jelenleg piacon lévő ingatlanjára a CSOK támogatást még kihasználó vevő "megjelenik" és mindenki számára kedvezően végződik az értékesítés. 
2. a kereslet növekedésével, de a már megnövekedett kínálatra való tekintettel, a vevő nem az eladó által kínált ingatlanra teszi le a voksát. Ebben az esetben, amennyiben közeledünk a 2023-as év végéhez, elképzelhető, hogy sajnos nagyobb alkuba kell belemennie az eladónak, hogy az általa kínált ingatlant válassza az érdeklődő. 

Summa summárum:
Azok az eladóknak, akiknek az ingatlanjaik megfelelnek a CSOK feltételeinek, előnyösebb, ha még a 2023-as évben megegyeznek a vevővel- még egy nagyobb alku ellenére is-, ugyanis a 2024-es módosítások miatt valószínűsíthető, hogy nagyobb árengedményt kell eszközölniük a sikeres értékesítés érdekében. A módosításoknak köszönhetően sajnos a vevők pénztárcáiból hiányozhatnak a támogatási összegek. Lásd a fenti példákat!

Ha további részinformációk látnak napvilágot, akkor azt jelzem, illetve ha esetleg kérdésed merül fel, kérdezz bátran!

Amennyiben bármilyen pénzügyi kérdésed merülne fel, ingatlan vásárláshoz szeretnél banki finanszírozást igénybe venni, keresd a partnerem a "PARTNEREK" fül alatt és hivatkozz rám!  

A tartalom felhasználásához a szerző nem járul hozzá! 

Baráti üdvözlettel:
Toma Viktor, Ingatlanértékesítési szakértő